Menu

Vieraskynä – The Ten Essentials – Pienyrityksen kirjanpito verkkokauppiaan näkökulmasta

Osa-aikaisen yrittäjyyden asettamat vaatimukset näkyivät myös tulevan pienyrityksemme kirjanpidossa. Määrittelimme neljä avainkohtaa, jotka täytyisi kumppaniyrityksellä löytyä.

Pienyrityksen kirjanpito verkkokauppiaan näkökulmasta

 

Muistan ne rapujuhlat kuin eilisen. Otimme ystäväni Heikin kanssa fläppitaulun mökille mukaan, sillä tarkoituksena oli suunnitella yrityksen perustamista. Enpä silloin tiennyt, että parin vuoden päästä kirjoittaisin artikkelia pienyrityksen kirjanpidosta.

 

Rapujuhlissa fläpille raapusteltiin yrityksen liiketoimintaidea ja yhtenä työkaluna käytimme business model canvasia. Kirjanpito päätettiin jo tuossa vaiheessa ulkoistaa, sillä eihän kaksi insinööriä ymmärrä taloushallinnosta mitään. Soppaan toi vielä oman mausteensa se, että tarkoitus oli aloittaa yritystoiminta osa-aikaisena päivätöiden ohessa.

 

Osa-aikaisen yrittäjyyden asettamat vaatimukset näkyivät myös tulevan pienyrityksemme kirjanpidossa. Määrittelimme neljä avainkohtaa, jotka täytyisi kumppaniyrityksellä löytyä:

  1. Täysin sähköinen taloushallinto
  2. Kaikki turha työ karsittu
  3. Moitteeton asiakaspalvelu
  4. Kustannustehokkuus

 

Yhteistyökumppaniksi Balanco

Teimme kartoituksen mahdollisista yhteistyökumppaneista ja hyvin nopeasti Balanco erottautui joukosta. Heillä oli selkeästi halu lähteä viemään kirjanpitoamme siihen suuntaan, mihin halusimme sen menevän. Heidän ratkaisuehdotuksensa oli seuraava: hankitaan sähköinen Procountor taloushallinto -ohjelmisto, me hoidamme laskujen maksamisen sekä tositteiden kasaamisen ja Balancon hoitaessa kirjanpidon sekä antamalla tarpeen mukaan konsultaatiota muuhun taloushallintoon, verotukseen ja rahoitukseen liittyen.

 

Kaupat tuli! Balanco poikkesi kilpailijoistaan hyvän digitaalisen kokemuksen lisäksi konsultoivan ja positiivisen asenteensa ansiosta.

 

Alkukankeus nopeasti ohi

Mitä käy, kun ohjataan konetekniikan insinööri tekemään pienyrityksen taloushallinnon rutiinit itsenäisesti nettipohjaisella työkalulla, Procountorilla. No, muutama tyhmä kysymys tuli heitettyä Balancon suuntaan. Saimme aina nopeasti vastauksen ja ohjeistusta ohjelman käyttöön. Sen lisäksi Balancon yhteyshenkilömme ovat toimineet proaktiivisesti ja kyselleet kuulumisiamme. Kirjanpitäjämme pitää puolemme, kun verokarhu yrittää kyniä vähän liikaa ja talousasiamiehemme motivoi meitä kyselemällä, että mitäs kujeita ollaan seuraavalle kvartaalille keksitty.

 

Pienenä yrityksenä emme varmasti ole heidän kannattavimpia asiakkaita, mutta silti meihin kiinnitetään huomiota.

 

Vinkkini pienyrityksen taloushallintoon

Pari vuotta osa-aikaisena yrittäjänä toimineena voin todeta, että kirjanpito kannattaa ulkoistaa, jos ei ole oikeasti sen alan ammattilainen. Yrittäjän tulee keskittyä siihen, minkälaista lisäarvoa hänen yritys tuottaa asiakkailleen eikä siihen, että mihin mikäkin tosite kohdennetaan ja miten veroilmoitus tänä vuonna täytetään. Tämä ei tarkoita missään nimessä sitä, että raha-asioita ei tarvi miettiä. Kassavirtaa on pienen yrityksen päättäjän seurattava vähintään viikkotasolla.

 

Ainiin, jos yrityksen perustaminen on vielä harkinnan alla, niin nyt on aika lopettaa jahkailu ja aloittaa yrittämään. Oletko koskaan kuullut yrittäjästä, joka totesi, että olisinpa pysynyt päivätöissä?

 

Kirjoittaja Johannes Torppa on päivätöikseen myynti-insinööri, jonka missio on tehostaa suomalaisten koneenrakentajien toimintaa. Pimeän laskeuduttua ocbd-kauluspaidan alta paljastuu tumma merinovillakerrasto ja missioksi vaihtuu kuluttajien kertakäyttökulttuurin karsiminen The Ten Essentials Oy:n parissa.

 

The Ten Essentials Oy, https://thetenessentials.com/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
employe picture
Marko Salmi

Talousasiamies, uudet asiakkuudet

marko.salmi(at)balanco.fi

Suosittelemme lukemaan myös