Voland Partners Oy Balancon kasvun kumppaniksi

Mikko Marttunen & Antti Voittonen, Balanco Accounting. Samuli Siljamäki, vähemmistösijoittaja Voland Partners Oy.

29.8.2023 solmitun yritysjärjestelyn myötä Balancon kasvutarinaan liittyy mukaan teknologiayritysten kehittämiseen erikoistunut vähemmistösijoittaja Voland Partners Oy. Voland Technology Growth Fund I -rahasto sijoittaa suomalaisiin, kunnianhimoisiin, kasvaviin teknologiayrityksiin.

Vuonna 2015 perustettu Balanco on kasvanut alle kymmenessä vuodessa 140 työntekijää työllistäväksi kasvuyhtiöksi. Uuden kasvuvaiheen tavoitteena on yli kolminkertaistaa liikevaihto 35 miljoonaan euroon seuraavan neljän vuoden aikana.

Pääomasijoituksen turvin Balanco kiihdyttää omaa teknologiakehitystään ja laajentuu uusille markkinoille Euroopassa.

”Haluamme nostaa teknologian kehittämisen Balancon erottautumisen ja kilpailuedun keskeiseksi tekijäksi. Tiimimme tuo tähän vahvaa osaamista, jolla teknologian hyötyjä ja yhtiön omaa tuotekehitystä saadaan tuotua nopeasti kasvun tueksi”, Voland Partnersin perustajaosakas Samuli Siljamäki sanoo.

Balanco kehittää omaa teknologiaansa kirjanpidon automaatioon ja tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuksia osallistua esimerkiksi ohjelmistorobotiikan kehittämiseen. Automaation lisääntyminen vapauttaa työntekijöiden aikaa palveluille ja mahdollistaa myös orgaanisen kasvun, jota perinteisestä kirjanpidosta on haastavaa saada tulevaisuudessa. Teknologiakehitys tarjoaa myös yrityksen työntekijöille uusia uranäkymiä ja työtehtäviä perinteisten taloushallinnon tehtävien rinnalle.

”Teemme omaa ohjelmistorobotiikan kehitystämme automatisoimaan esimerkiksi verotietojen käsittelyä. Osa kirjanpitäjistämme keskittyy jo lähes täysin ohjelmistorobottien kouluttamiseen”, Balancon perustajaosakas ja toimitusjohtaja Mikko Marttunen kertoo.

Balanco on pääomasijoittajan näkökulmasta valmis uuteen kasvuvaiheeseen.

”Balanco on poikkeuksellisen hyvin johdettu kasvuyritys, jota on alusta alkaen rakennettu suuren yhtiön tavoin. Yhtiö on jo nyt rakenteellisesti valmis uuteen kasvuvaiheeseen, ja yhtiöllä on selkeä strategia kasvuun. Tämä on meillä Suomessa melko harvinaista”, Siljamäki arvioi.

”Harvoin tulee vastaan tämän kokoluokan yrityksiä, jotka huolehtisivat vastuullisesta liiketoiminnasta, sen mittaamisesta ja raportoinnista näin laadukkaasti. Balanco on erinomainen esimerkki ESG-kysymysten merkityksestä kasvun mahdollistajana”, Voland Partnersin perustajaosakas ja toimitusjohtaja Veera Sylvius sanoo.

Kansainvälistä kasvua

Teknologiakehityksen lisäksi yritysostot ja palveluliiketoiminnan kehittäminen ovat Balancon kasvun ajureita seuraavan neljän vuoden aikana.

Yhtiö on jo haalinut tukevan aseman Suomen lisäksi Ruotsin ja Norjan markkinoilta. Ruotsissa ja Norjassa yhtiö on laajentanut markkinaosuuttaan yritysostoilla. Pelkästään Ruotsissa Balanco osti uutta liikevaihtoa yli neljällä miljoonalla eurolla vuonna 2021.

”Ruotsissa ja Norjassa olemme kasvaneet kokoluokkaan, jossa voimme siirtyä myös orgaanisen kasvun vaiheeseen. Tanska on seuraava luonnollinen markkina, jonne laajennumme yritysostoilla. Pohjoismaiden lisäksi myös laajempi Euroopan markkina tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia. Suomessa kasvutavoitteemme ovat kovat, emmekä poissulje yritysostoja täälläkään”, Marttunen sanoo.

Missiona asiakkaat ja työntekijät

Balanco on perustamisestaan lähtien toiminut suunnannäyttäjänä tilitoimistoalan muutokselle. Yritys on uudistanut perinteisesti jäykkään prosessiin keskittyvää tilitoimistotyötä mielekkäämmäksi työntekijöille ja asiakkaille.

Marttusen mukaan tilitoimistoihin usein liitettävä haastava työnantajamielikuva on muodostunut alalle tyypillisten jäykkien toimintatapojen vuoksi, jossa asiakkaat ja työntekijät joutuvat mukautumaan prosesseihin.

Tilitoimistotyö ei viime vuosina ole houkutellut alalle kouluttautuvia nuoria tai alanvaihtajia, mutta positiivisempi suunta on nähtävissä.

”Perinteistä tilitoimistotyötä ei ole nähty houkuttelevana, sillä työntekijät eivät viihdy konemaisessa liukuhihnatyössä. Pyrimme tekemään alasta houkuttelevamman uudistamalla työnkuvia ja panostamalla henkilöstön hyvinvointiin sekä koulutukseen. Myös teknologiakehityksellä on tässä tärkeä rooli. Työ tuottaa tulosta. Saamme vuosittain useita kymmeniä työhakemuksia niin nuorilta kuin alanvaihtajiltakin”, Marttunen iloitsee.

Toimialaa ravistellut uraauurtava työ huomioitiin vuonna 2021, kun eläkeyhtiö Ilmarinen myönsi Tulevaisuuden työnantaja -tunnustuksen Balancolle.

Lisätiedot ja haastattelut:
Mikko Marttunen, toimitusjohtaja, Balanco Accounting Oy
Puhelin: +35840 844 9565
Sähköposti: mikko.marttunen@balanco.fi

Samuli Siljamäki, perustajaosakas, Voland Partners Oy
Puhelin: +35840 709 2848
Sähköposti: samuli.siljamäki@voland.fi

Balanco Accounting on palvelukeskeinen tilitoimistoalan edelläkävijä, jota ajaa eteenpäin tinkimätön palveluasenne sekä ennakkoluulottomuus kehittää tilitoimistotoimialan palveluita vastaamaan paremmin asiakasyritysten todellisia taloushallinnon tarpeita. Balancon toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Vantaalla, Lahdessa, Oulussa, Tukholmassa, Sollentunassa, Söderteljessä, ja Visbyssä sekä Oslossa ja Fredrikstadissa. www.balanco.fi

Voland Partners on teknologiayritysten kehittämiseen erikoistunut vähemmistösijoittaja. Voland auttaa kunnianhimoisia yrittäjiä menestymään kehittämällä yritystä systemaattisesti ja strategisesti sekä luomaan yhdessä menestystarinoita, joista koko yhteiskunta hyötyy. Voland Technology Growth Fund I -rahasto noudattaa vastuullisen sijoittamisen SFDR 8 -artiklaa. Rahaston tavoitekoko on 80 miljoonaa euroa. www.voland.fi

Erika Kilpi