Yrityskaupalla kasvuun: Yritysoston rahoitusvaihtoehdot

Yrityskauppa voi tulla ajankohtaiseksi yllättävissäkin tilanteissa yrityksen koosta tai toimintahistoriasta riippumatta. Yhdelle yrityskaupan motiivina voi olla eläkkeelle siirtyminen ja toiselle taas kasvustrategian mukainen keino kasvaa. Olipa motiivina mikä tahansa, yrityskaupan yksi kriittisimmistä kysymyksistä koskee sitä, kuinka saada kaupan vaatimat eurot kasaan.

Kuten aiemmassa blogipostauksessa läpikäytiin, yrityskauppa voidaan toteuttaa joko osakekauppana tai liiketoimintakauppana. Valitulla kauppatavalla on luonnollisesti vaikutusta myös kauppahintaan ja rahoitustarpeisiin.

Harvoin yrityksen tai yrittäjän omat säästöt riittävät kattamaan yrityskaupan summan ja vaikka pelkkien omien säästöjen käyttö olisikin mahdollista, ei se välttämättä ole aina järkevin ratkaisu. Säästöjä ja käteisvaroja tarvitaan esimerkiksi päivittäisen liiketoiminnan pyörittämiseen tai muihin investointeihin.

Mistä rahaa yritysostoon?

Mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja on useita ja niitä pohdittaessa on tärkeää huomioida myös rahoituksen kustannukset ja vaikutus yhtiön vakavaraisuuteen. Yleisimpiä rahoitusvaihtoehtoja ovat oman pääoman ja vieraan pääoman ehtoiset rahoitukset sekä näiden välille asettuvat junior-rahoitukset eli välirahoitukset.

Vieraan pääoman ehtoinen rahoitus

Vieraan pääoman ehtoinen rahoitus on yleensä synonyymi perinteiselle pankkilainalle. Lainaa tarjoavat mm. pankit ja julkiset erityisrahastoinstanssit. Pankkilainalle tulee asettaa erilaisia vakuuksia tai kiinnityksiä ja lainan kustannukseksi muodostuu yleensä tietty kertaluonteinen nostokulu ja korko, sekä mahdolliset takauksien kustannukset.

Oman pääoman ehtoinen rahoitus

Oman pääoman ehtoinen rahoitus koostuu yleensä suorasta sijoituksesta omaan pääomaan kuuluviin eriin. Ostettava yhtiö voi esimerkiksi tarjota suunnatun osakeannin ostajille, jotka tätä kautta merkitsevät yhtiöstä osakkeet/osakkeita. Oman pääoman ehtoisessa rahoituksessa tärkeä piirre on, ettei sijoitettuihin varoihin makseta korkoa ja niiden takaisin maksua rajoittaa oman pääoman riittävyys.

Välirahoitusmuodot

Niin sanotut välirahoitusmuodot omaavat piirteitä vieraan pääoman ja oman pääoman ehtoisesta rahoituksesta. Välirahoitusmuotoja ovat mm. pääomalaina, vaihtovelkakirjalaina sekä junior-laina ja nämä ovat pääsääntöisesti kustannuksiltaan kalliimpia perinteiseen pankkilainaan verrattuna.

Pääomalaina vahvistaa yhtiön tasetta ja vakavaraisuutta olleen siten osittain oman pääoman ehtoinen, vaikka se ei kuitenkaan lisää yhtiön omaa pääomaa ollessaan merkittynä vieraassa pääomassa. Pääomalainalla on muita lainoja huonompi oikeus velkomistilanteessa, joten se lisää pääomalainan kustannuksia verrattuna perinteiseen pankkilainaan.

Vaihtovelkakirjalainaksi kutsutaan lainaa, jossa lainapääomalle on vaihto-oikeus yhtiön osakkeisiin. Lainasopimukselle määritellään, kuinka monta yhtiön osaketta annetulla lainasummalla tiettyjen ehtojen täyttyessä vaihdossa saa. VVK-laina voi olla pääomalaina tai vieraan pääoman ehtoinen.

Junior-lainaksi kutsutaan lainaa, joka on velkomistilanteessa huonommassa asemassa perinteisiin pankkilainoihin nähden. Usein näihin lainoihin ei vaadita ollenkaan vakuuksia, joten lainan antajan näkökulmasta riski on suurempi ja rahoituksen hinta lainaajalle kalliimpi. Junior-lainoja käytetään usein vain pienenä osana suurempaa rahoitusjärjestelyä.

Rahoitusjärjestelyt eri tarpeisiin

Yrityskauppatilanteissa rahoituksen lähteitä on monia ja eri rahoitusvaihtoehtoihin kannattaa perehtyä kauppakohtaisesti, sillä jokainen yrityskauppa ja sen rahoitustarve ovat uniikkeja. Usein kokonaisrahoitus onkin monien eri rahoitusmuotojen summa, eli erilaisista rahoitusvaihtoehdoista yhdistellään yrityksen ja yrityskauppatilanteeseen sopiva kokonaisuus kustannukset ja vakavaraisuus huomioiden.

Olemme apunasi rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä

Tarjoamme asiantuntemusta erilaisten rahoitusjärjestelyjen suunnittelussa ja toteutuksessa. Autamme yrityksiä ennakoimaan rahoituksen tarvetta ja valitsemaan sopivia rahoituskokonaisuuksia. Olemme tukenasi myös rahoituksen hakemisessa, rahoitusneuvotteluissa sekä rahoituksen uudelleenjärjestelyissä.