Mitä suomalaisyrityksen pitää ottaa huomioon Ruotsin markkinassa?

Yrityksen matkalla Ruotsin markkinaan voi tulla eteen yllätyksiä. Yrittäjäystävällisyydestään huolimatta Ruotsi on kuitenkin eri ympäristö yrittää kuin Suomi, samat säännöt ja käytänteet eivät toimi. Me Balancolla autamme suomalaisia pk-yrityksiä avaamaan Ruotsin markkinat. Artikkeliin on koottuna keskeisimmät asiat, jotka yrityksen tulee huomioida kansainvälistyessään Ruotsiin.

Paikallisen työntekijän palkkaaminen vs paikallisesti tehdyn työn laskuttaminen

Yleensä ensimmäinen askel yritystoiminnan Ruotsiin laajentamisessa on miettiä paikallisen työntekijän palkkaamista tai Ruotsissa tehtävän työn laskuttamisesta. Esimerkiksi lähetettyjen työntekijöiden palkka- ja verokysymykset ja yleensäkin minne verot tulee maksaa, ovat ensimmäisiä selvitettäviä kysymyksiä.

Yrityksen perustaminen Ruotsiin

Pian tämän jälkeen nousee usein esiin kysymys yrityksen perustamisesta, eli kannattaako perustaa Ruotsiin yritys vai hoitaa kaikki toiminta Suomesta. Tähän vastauksena on, että kannattaa perustaa Ruotsiin oma yrityksensä, heti kun toiminta on jatkuvampaa ja kasvaa vähänkään laajemmaksi. Jo pelkästään riskien hallinnan näkökulmasta tämä on perusteltua.

Yksityiskohdilla on iso merkitys

Lisäksi vastaan tulee usein monia pienempiä kysymyksiä. Esimerkiksi työsopimuskäytäntö on Ruotsissa erilainen, kilometrikorvausten käsittely, ja myös autoetu toimii eritavoin kuin Suomessa. Tällaiset sinänsä pienet erot maidemme välillä voivat aiheuttaa myös väärinkäsityksiä etenkin Ruotsin yrityksen perustamisvaiheessa, rekrytoinneissa ja henkilöstöhallinnossa.

Kaikkien yksityiskohtien selvittäminen ja tiedonhaku vie aikaa ja vaivaa. Vaikka yrittäjän on hyvä olla selvillä Ruotsin liiketoimintaympäristöstä, ei kuitenkaan kannata välttämättä käyttää aikaa asioiden tutkimiseen, sillä esimerkiksi Balancon asiantuntijat ovat jo selvittäneet ne, ja auttavat joka päivä asiakkaitamme Ruotsin liiketoiminnan ylläpidossa ja kehittämisessä. Talousasiantuntijamme lisäksi palvelevat suomeksi, eli kielikysymystäkään ei tarvitse miettiä.

Balancon kansainvälistymispalvelut

Toimiminen kansainvälisessä ympäristössä asettaa omat erityisvaatimuksensa, joihin me Balancolla pystymme vastaamaan. Tunnemme ruotsalaisen toimintaympäristön erityispiirteineen.

Yli 30 asiantuntijaamme Tukholmassa, Sollentunassa ja Visbyssä tuntevat Ruotsin lainsäädännön ja viranomaisvaatimukset sekä osaavat auttaa myös yritystoiminnan erikoistilanteissa. Lue lisää Balancon kansainvälistymispalveluista.

Ota yhteyttä Anttiin!

Talousasiantuntijamme Antti Voittonen on Ruotsissa ja auttaa asiakkaitamme kehittämään liiketoimintaa Ruotsin markkinassa.

Antti Voittonen: p. +46 73 421 6012, antti.voittonen@balanco.se

Antti Voittonen

Sinua voi kiinnostaa myös

Kiinnostaako Ruotsin markkina? Voimme auttaa!

maaliskuu 26 | Ajankohtaista

Millaisen yrityksen kannattaa haaveilla Ruotsin markkinasta? Onko pienillä yrityksillä…

Antti Voittonen

Reippaasti Ruotsiin!

maaliskuu 8 | Ajankohtaista

Ruotsiin laajentumisen myötä pystymme nyt auttamaan Ruotsin markkinaan haluavia…

Antti Voittonen

Näytä kaikki artikkelit